İlginç Deyimler Sözlüğü

Ayar Vermek: Karşı tarafı zor duruma düşürücü ve şoke edici şekilde davranışta bulunmak. Örneğin, sen kız tavlayamazsın diyen arkadaşlarına karşı, kafede sarışın mavi gözlü güzel bir bayanla gözüken Türk genci arkadaşlarına ayar vermiş olur. Ayar vermek ilginç bir deyimdir, ayar almak deyimiyle anlamı iç içedir.

Ayar Almak: Ayar verilen kişinin içinde bulunduğu durumu gösteren deyim. Bkz (Ayar almak)

Gideri Olmak: Gideri olmak deyimi, standart anlamı herhangi bir işletme yada kişinin harcaması vardır anlamındadır. Ancak çoğunlukla kullanılan anlamında güzel kız olmak, her ortamda kendisine zengin bir koca yada erkek arkadaşı ayarlayabilecek mukadderetta bayan anlamında kullanılır. İlginç deyimdir vesselam deyim olarak gideri vardır.

Şerefsizin Önde Gideni: Esas anlamı, şerefsizler arasında yapılan bir yürüyüş yada koşu sırasında en önde yer alan kişi. Çoğunlukla iki değişik anlamda kullanılır. İlkinde nefret edilen ve üç kaatçı birisini nitelendirmek için kullanılır. Örnek: Ahmet şerefsizin önde gidenidir gibi. İkinci anlamında da kıskanılan bir kişi hakkında kibar yollu küfür cümlesidir. Örneğin, Ahmet lüks bir araba almış duydun mu? Hadi ya vay be şerefsizin önde gideni.. İlginçtir şerefsizin önde gideni vardır ama arkada kalanı ile ilgili bir terim yoktur. Bu da şerefsiz bile olsan işini sağlam yapman gerektiğine delalettir. Bu deyimimizi de ilginç deyimler arasına ekliyoruz.

Eküri: Genelde at yarışlarında ve ganyanda kullanılır. Eğer iki at eküriyse hangisi kazanırsa kazansın o iki attan birisini yazan doğru kabul edilir. Normal hayatta ise çok yakın, kanka iki arkadaş için kullanılır. Ekürilik genelde evlilikten sonra da devam eder. Genelde patronlar işten adam atarken ya ekürilerden ikisini birden işte tutarlar yada ikisini aynı anda atarlar. Çünki eküriler ayrılırsa tek başlarına bir halt yapamazlar. Bir çeşit ruh ikizliği de denebilir.Eküri kelimesi de ilginç deyimler sözlüğümüzde yerini alır.

Cankuş: İlginç deyim, kelime çankuş, ekürinin daha çok erkekler için kullanılan anlamıdır. Cankuşlar, ekürilere nazaran biraz daha sert mizaçta olup kavga çıkartmayı severler.

Toprak: Rüşvet verirken ortamı yumuşatmak yada aynı memleketli olanları belirtmek için kullanılır. Genelde toprağım şeklinde değil de topram şeklinde kullanılır. Burada yer alan ğı eki düşmüştür.  Topraklık bazen bölgesel anlamlı da olabilir. Yani biri Rizeli diğeri Zonguldaklı iki kişi aynı ilde olmasada bölgede oldukları için toprak sayılırlar. Toprak kelimesini de ilginç deyimler torbamıza eklemiş olduk.

Amirim: Amirim de enteresan ilginç bir deyimdir. Karşınızdaki polis memuru yada devlet memuru yada sevdiğiniz bir arkadaşınızı nitelemek için kullanılan sözdür. Sadece tekil şahıslar için kullanılır amiri yada amirleri gibi anlamları bu anlam içinde kullanılmaz. Bir önemli avantaj olarak karşı taraftaki polis rütbesinden kişinin rütbesini bilmenize gerek kalmaz. Komserim amirim gibi kullanılırsa anlam pekiştirilmiş olur.

Ciğeri beş para etmez: İlginç deyimimizin Orjinaldeki anlamı eşek eti kullanan kasaplar için kullanılmaktadır. Ancak, halk arasında yamuk yapma potansiyeli bulunan, ağzı gözü oynayan insanlar için kullanılır. Ciğeri beş para etmeyen insanlara genelde çok fazla sır verilmemeye çalışılır. Onlara kesinlikle borç verilmez yada askere gidildiğinde eş emanet edilmez. Bir insanın bir kere adı ciğeri beş para etmez diye çıkarsa bu lekeyi temizlemek de çok zordur.

Aç kalmaz: Erkekler arasında kullanılan ilginç, hafif mecaz deyimimizdir. İlk kez görülen güzel bir kızın ne kadar beğenilip takdir edildiğini belirtmek için kullanılır. Genelde birisi terbiyeli üç kişi arasındaki konuşmalarda aşağıdaki gibi kullanılır.

Terbiyeli Kişi: Aa bakın ne kadar güzel kız.
Biraz daha argo adam: Evet aç kalmaz.
İyice yüzsüz arkadaş: Haklısın gideri var.

Zımbırtı: Elektronik olarak kompleks, anlaşılması zor olan aletleri nitelendirmek için kullanılan ilginç kelime yada deyimdir. Elektronik cihaz, ilk piyasaya çıktığında zımbırtı diye adlandırılır. Sonrasında, yavaş yavaş özellikleri öğrenilip, orjinal adı ile seslenilmeye başlandığında üretici firma ürünün eskidiğini anlar ve yeni bir ürün çıkartır. Bilinen ilk zımbırtının, Nokia 5110 olduğu ve sonrasında 6110'la devam ettiği söyleniyor. En son zımbırtı ise bildiğim kadarıyla IPhone 4.

Edebiyatı bırakıp biraz da bilimle ilgilenelim istiyorsanız fizik kanunlarına bir göz atın bu fizik kanunları fizik dersleri kadar sıkıcı olmayabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Karadenizliler Neden Başarılı Olurlar?

Enteresan memleketimizden enteresan haberler