Fizik Kanunları

Yer Çekimi Kanunu: Ünlü bilim adamı Newton tarafından bulunmuştur. Yer çekimi kanunun çıkışı ilk olarak elma çekimi kanunu olarak yer almıştır. Ağacın üzerindeki elmanın yere doğru indiğini gören Newton heyecanla elma çekimi kanunu buldum, elma yeri kendine doğru çekiyor demiştir. Sonrasında elma ve armut arasında yaptığı deneylerde elmanın yada armutun birbirine doğru gitmediğini farkedip aslında çekimin yerden kaynaklandığını belirlemiş ve yer çekimi kavramını icat etmiştir. Bu kanundan çok sonraları uçak firmaları kulağa benzer gelen ancak çok alakasız olan yer çekini kanunu bulmuşlardır. Bu kanuna uçakta insanların rasgele oturmaması filan gibi  şeyler için icat edilmiştir.

Görelilik Kanunu: Einstein tarafından şans eseri icat edilmiş olan kanundur. Einstein zengin bir aileye kız istemeye gitmiş ancak ailenin bizim öyle züğürt bilim adamına verilecek kızımız yok sözüne karşılık bakın her şey göreceli; bugün siz de koç ailesine göre fakirsiniz yada ben bizim apartman görevlimize göre daha zengin sayılmaz mıyım sözüne karşı kafalanıp kızlarının bu delikanlıyla evlenmesine izin vermişlerdir. Einsterin sonrasında eğitimine devam etmiş ve danışman hocasının tezi bitirmene bir hafta kaldı sözleri üzerine bulduğu bu tezi ışık hızı, atom vs parçalarla birleştirmiş ve kuramını türetmiştir. Bazen bu hazır cevaplılığı Einstein'ın başına bela da açmıştır. Einstein'ı oldum olası beğenen Marlyn Monroe, bir gün bir çocuk yapsak ne güzel olur zekasını senden güzelliğini benden alsa tadından yenmez demiştir. Einstein ise ya zekasını senden güzelliğini benden alırsa o zaman ne yapıcaz sözüne karşı. Marlyn Monroe, ha doğru deyip, Einstein'dan uzaklaşmıştır. Yaptığı hatayı anlayan Einstein yok ben onu demek istemediydim yok şöyle yok böyle dese de güzelim kızı elinden kaçırmıştır.

Etkiye Tepki: Birisi size vurursa siz de ona vurursunuz. Yada  hiç bir kötülük cezasız kalmaz gibi sözlerin kaynağı olan kanundur.Temelde iki cisim birbirine kuvvet uygularsa bu kuvvetin eşit ve aynı zamanda da zıt yönlü olduğuna ilişkindir. Bilimin dinle çeliştiği noktalardan birisidir. Örneğin dine göre birisi bizim sol yanağımıza vurursa sağ yanağımızı dönmek zorundayız. Ancak bu prensibe göre sen de tokatı gerisin geri şappadanak yapıştıracaksın.

Eylemsizlik Kanunu: Genelde fakir halk tarafından uygulanan bir fizik kanunudur. Vergiler arttırılır yada halkın parası çar çur edilirse dahi fakir halk eylem meylem yapmaz. Eylemsiz bir şekilde hayatlarına devam ederler. Çünki eylem yapsalar, ne olacak? ne geçecek ellerine? Yok, polis orantılı güç kullanır, fişlemeler filan olur tarzında haklı gerekçelerle eylem meylem yapmaz.

Bunlar aklıma gelen bazı temel kanunlar. Fizik insan hayatında gerçekten mühim bir ilim...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Karadenizliler Neden Başarılı Olurlar?

İlginç Deyimler Sözlüğü

Süper Kahraman Geyikleri: En seksi süper kahramanlar