Toplumda Sevilmeyen İnsan Tipleri

Bazı insan tipleri toplumda çok sevilmez. Genelde belli toplumsal normlara uymadıklarından, antipatik olduklarından yada tehdit oluşturduklarından dolayı toplum tarafından dışlanırlar. Bu sevgisizliği ve sonucunda gelen dışlanmayı hak ederler mi etmezler mi bunlar tartışma konusu. Bu insan tiplerinden bahsetmek istiyorum.

Türk toplumunda sevilmeyen insan tipleri

1) Yaşı geçkin bekarlar: 

Her insanın evlenme yada evlenmeme gibi bir tercihi vardır. Ancak topluma bakarsanız bu böyle değildir. Her insan evlenmelidir. Bir kere toplumda bekara ev vermeme gibi bir olay vardır. Bunun temelinde de bu bekar adam evin kirasını ödemez, eve kız getirir, apartmanın yapısına bekar adam uymaz burda herkes evli gibi gerekçeler vardır. O yüzdendir ki bazı istisnalar dışında genelde bekarlar evli olan emsallerine göre daha fazla kira vererek yada daha kötü evlerde yaşamak zorunda kalmışlardır. Zaten bekar adamı kendi evli arkadaşları da yavaş yavaş dışlar. Evli çiftlerde bayan olan kişi erkek eğer bekar arkadaşlarıyla takılırsa aldatılacağını yada eşinin kendisine daha az vakit ayıracağını düşünür. O yüzden de genelde evli çifler evli çiftlerle gezmeye giderler vs. Zaten olay kadın erkek ilişkileri oldu mu kelimelerin anlamları da farklılaşır.

2) Kasaba yada köylere dışarıdan taşınanlar 

Misafirperverliğimizle ünlüyüzdür ancak misafir memleketimize taşındığında durum değişir. Bugün Türkiyede çoğu kasabada zorunlu görev olmadıkça, yöreden arsa alan yada yerleşen insanlar pek sevilmezler. Bugün çoğu insan farketmez ama Anadoluda küçük bir kasabaya taşınmak beraberinde dışlanmayı ve toplumsal reddedilmeyi getirir.

3) Güzel Kızlar  pek sevilmez aslında

Güzel kızları kim sevmez demeyin. Genelde herkesin beğendiği güzel kızlar ağızlarıyla kuş tutsalar da toplumda özellikle dişiler tarafından sevilmezler. Bunun sebebi de kadınların genelinde olan güzel olan kızlara karşı duyulan kıskançlık ve eşlerinin baştan çıkartılacağı duygusudur. Hele bir de kızımız evli olmadı mı? Bu insana karşı ciddi anlamda bir nefret duyulur. Her ortamda laf sokmalar, irrite edici davranışlar hissettirilir. Güzel kız bir de akıllı oldu mu duyulan nefret çok daha artar. 

4) Genç Yaşta Yönetici Olanlar Sevilmez

Toplum olarak yaşa saygı ve hürmet duyarız. Hatta insanlar müdür olduklarında biraz daha yaşlı gözüksünler diye bıyık bile bırakırlar. Normalde genç insanlar daha hırslı, daha dinamik ve başarılı olurlar. Ancak, Türkiye'de bu özelliklerinden dolayı genç bir kişi yönetici olursa bu toplum içinde hoş karşılanmaz. İşini istediği kadar mükemmel yapsın, insanlar o kişiden emir almak istemezler. Bu nedendendir ki hala, milletvekili seçilme yaşımız o kadar yüksek. Bu olay, bence bizim toplumu kısıtlayan en önemli etkenlerden birisi. Yalnız aynı millet yine 'akıl yaşta değil baştadır' ve 'ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz' adlı sözleri de söylemiştir. Bu olay yavaş yavaş kırılmaya çalışılıyor ama yine de çok uzun zaman alacak gibi gözüküyor.

5) Gurbetcileri'de pek sevmezler

Gurbetciler de genelde toplumda çok sevilmez. Ancak bunun en önemli sebeplerinden birisi de gurbetcilerin hava basma sevdaları ve bazı özenti davranışlarıdır. Gurbetcilerin çoğu memleketlerinde zor ve fakir bir hayat yaşarken sırf köydeki akrabalarına hava basmak için son model BMW'ler kiralayıp memleketlerine gelirler. Örneğin Almanya'daysa, Almanya şöyle güzel böyle güzel konulu konuşmalar yapar. Arada konuştukları çakma Almanca da köy ahalisini irrite eder. Bir de yaşadığı memleketlerde cezalar yüksek olduğundan hız yapamadıkları için acısını Türkiye'de çıkartırlar. Neticede, bu konuda topluma hak veriyorum. Gurbetciler efendi olsalar toplum onları bağırlarına basar.


Toplum genelde sivri ve kendini beğenmişleri sevmez

Bu maddeleri aslında daha da arttırabiliriz. Ama aslında özetlersek bizim toplumun sevmediği iki şey var. Birisi sivrilik, diğeri de böbürlenme. Toplumumuz böyle kendinden, ortalama insanı daha çok seviyor. Sivri insanları , bu sivrilik başarı da olsa güzellik de olsa farketmiyor, bağrına basmıyor aksine uzaklaştırıyor. Diğer yandan da büyüklük taslayan, böbürlenen insanlar da nasıl olurlarsa olsunlar toplumda pek hoş karşılanmıyorlar. Bizim toplumumuz bu, yavaş yavaş da değişse de şimdilik yapısı bu. Çok sorun olmuyor insanlar idare ediyorlar.

Ayrıca sonu olmayan geyik muhabbetleri de çok ilginizi çeker diye düşünüyorum. Hani bazen insanlar sırf konuşmak için karşıklı dialoga girerler ya....

TV'lerde sık sık karşımıza çıkan İsviçreli Uzmanların aslında İsviçreli olmadığını biliyor muydunuz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Karadenizliler Neden Başarılı Olurlar?

Süper Kahraman Geyikleri: En seksi süper kahramanlar